۸۲
۱۰۲
۱۰۹
۱۱۰
۱۱۱
۱۱۱
۱۱۲
۱۱۲
۱۱۳
۱۱۴
۱۱۴
۱۱۵
۱۱۶
۱۱۷
۱۱۸
۱۱۸
۱۱۹
۱۲۰
۱۲۱
۱۲۲
۱۲۳
۱۲۴
۱۲۵
۱۲۶
۱۲۷
۳۸
۵۹
۸۸
۹۲
۱۱۰
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی اثر بخشی دو الگوی مشاور گروهی « آدلری» و «بازسازی شناختی مبتنی بر تمثیل»در افزایش سلامت روانی، تاب آوری و امیدواری دانشجویان (۱۸ تا ۲۴ ساله ) ا نجام شده است . جامعه پژوهشی حاضر را دانشجویان پسر مراکز تربیت معلم تهران تشکیل می دهند که از بین آنها ۳۹ نفر نمونه انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه به شکل تصادفی جایگزین شدند. سپس گروه مشاوره آدلری به مدت ۱۱ جلسه و گروه بازسازی شناختی مبتنی بر تمثیل به مدت ۱۲ جلسه هر گروه هفته ای یک جلسه دو ساعته در جلسات مشاوره گروهی شرکت کردند. ابزارهای جمع آوری داده ها عبارت بودند از : ۱- مقیاس سلامت روانی GHQ- 2- مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون CD-RIS 3- مقیاس امیدواری میلر، که به صورت پیش آزمون ، پس آزمون و پیگیری استفاده شد .
برای تجزیه و تحلیل دادهای پژوهش و آزمون فرضیه ها ، تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی بکار رفت. در مواردی که مفروضه های کوواریانس برقرار نبود از تحلیل واریانس یک عاملی استفاده شد نتایج نشان داد که مداخلات گروهی بازسازی شناختی مبتنی بر تمثیل در افزایش سلامت روانی اعضای گروه موثر بوده و در خرده آزمون اختلال در کارکرد اجتماعی کاهش معنا داری ایجاد کرد اما اثر مداخلات مشاوره آدلری در سلامت روانی معنی دار نشد. همچنین مداخلات مشاوره آدلری در تاب آوری افزایش معناداری ایجاد نموده اما اثر مداخلات بازسازی شناختی مبتنی بر تمثیل در تاب آوری معنی دار نشد. نهایت اینکه در نتیجه این دو مداخله، امیدواری دانشجویان افزایش معنی داری نیافت . مقایسه ی مشاوره آدلری با بازسازی شناختی مبتنی بر تمثیل درافزایش سلامت روانی، تاب آوری و امیدواری تفاوت معناداری به دنبال نداشت .نتایج پیگیری نمرات دو گروه پس از دو ماه حاکی از ماندگاری اثر مداخلات بود. میتوان اینگونه نتیجه گیری کرد که مداخلات به شیوه آدلری به دلیل تاکید بر شناخت و پویش های شخصیتی افراد اثرگزاری عمیقتری در تغییر افراد دارد.اما برای ایجاد امیدواری بایستی به استفاده از مداخلات دیگری پرداخت.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
واژگان کلیدی : سلامت روانی – تاب آوری – امیدواری – مشاوره آدلری – بازسازی شناختی – تمثیل
فصل اول
کلیات پژوهش
مقدمه:
در جامعه مدرن و پیچیده امروز، مساله سلامت از مقوله های مهم محسوب می شود سازمان بهداشت جهانی[۱] بهداشت روانی را چیزی صرفاً بیش از عدم بیماری و ناتوانی می داند و در عوض آن را یک حالت بهزیستی اجتماعی، روانی ، جسمانی و معنوی کامل تعریف می کند. در زیربنای این نگاه اعتقاد براین است که همه افراد، دارای نیازهای بهداشت روانی هستند و این گونه نیست که فقط افرادی که دارای اختلالات روانی قابل تشخیص هستند به مداخله نیازمند باشند. افراد، ظرفیت رشد و پیشرفت را دارند و مشاوران می توانند بجای صرفا حذف آسیب ها به تسهیل سلامت و رشد آنان کمک نماید (مایرز[۲] ، سووینی[۳] ،ویتمر[۴] ، ۲۰۰۱ به نقل از کریس[۵] ۲۰۰۶ ).
در سالهای اخیر رویکردهایی که بجای نابهنجاری و اختلال به ظرفیتها و توانمندیهای انسان پرداخته اند، مورد توجه مشاوران و روان شناسان قرار گرفته اند و از جمله بنیادی ترین سازه های مورد نظر این رویکردها، بهزیستی، سلامت روان، شادکامی، خوشبینی،افزایش تاب آوری (گارمزی[۶] و ماستن[۷] ۱۹۹۱) ،افزایش امیدواری(اشنایدر[۸] و لوپز[۹] ۲۰۰۰ ( به نقل از آیلت[۱۰] ، ۲۰۰۴)و مفاهیمی ازاین قبیل است تاب آوری[۱۱] و امیدواری[۱۲]از جمله این مفاهیم است که در آموزه های قرآن کریم نیز وجود دارد[۱۳].طرفداران عملکرد توانایی محور[۱۴] بجای تمرکز بر آسیب[۱۵] معتقدند که حوزه روانشناسی مثبت[۱۶] برای متخصصان فرصتی فراهم خواهد کرد تا با داشتن ابزارهایی جدید، مراجعان خود را از چشمانداز وسیعتر و کاملتری بنگرند( وال[۱۷]، ۲۰۰۶) .