مشتریان ناراضی اغلب بدون شکایت و اطلاعات قبلی سازمان را ترک می کنند.
مشتریان ناراضی اغلب به رقیب سازمان روی می آورند.
مشتریان ناراضی با انتشار کلامی منفی درباره سازمان به سایرین، آن ها را به سوی رقیب می کشانند و هزینه جلب مشتری را بالا می برند.
مشتریان ناراضی فرصت را تبدیل به تهدید می کنند.
عدم رضایت مشتری باعث پایین آمدن درآمد و سود و حتی ورشکستگی سازمان می شود(دادخواه۱۳۹۲، ۵۱)[۹۵].
۲-۲-۸)بررسی ساختار مدلهای رضایت مشتری
در دهه گذشته برخی از مدلها (شاخصها) برای رضایت مشتری ایجاد شدهاند که میتوان به مدل سوئد، فارنل، آمریکا، نروژ، دانمارک، کریستنن و مارتنسن، اتحادیه اروپا و کمیته فنی [۹۶]ECSI اشاره کرد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
ساختار پایه مدلهای رضایت مشتری طی سالها و براساس تئوریها و رویههای رفتار مشتری، رضایت مشتری و کیفیت محصول و خدمات ایجاد شدهاند. چهارچوب مدلهای رضایت مشتری به طور پیوسته و با توجه به اهداف و محدودیتهای آن مورد تصحیح و بازبینی قرار گرفته است.
در مدلهای رضایت مشتری هسته مدل مطابق استاندارد بوده و موضوعات مرتبط حسب مورد در هر یک از آنها مورد استفاده قرار گرفته است. برای مثال هر چند در مدل ACSI[97] فاکتور کیفیت و ارزش مدنظر قرار گرفته لیکن فاکتور برداشت مشتری در این مدل استفاده نشده است.
مدل شاخص رضایت مشتری آمریکا ACSI
این مدل در پاییز ۱۹۹۴ با همکاری مشترک انجمن کیفیت آمریکا، دانشکده تجارت دانشگاه میشیگان و گروه CFI ارائه شد. این مدل که نشات گرفته از شاخص رضایتمندی سوئدی میباشد در شکل نشان داده شده است. شاخص ACSI که یک سنجش یکنواخت و شاخص قدرتمند اقتصادی است. همه ساله از سال ۱۹۹۴ برای ۷ قسمت اقتصادی، ۳۹ صنعت و بیش از ۲۰۰ شرکت و آژانس محلی اندازهگیری میشود.
بصورت کلی
قابلیت اطمینان
انطباق
شکایت به مدیریت
انتظارات
شکایت مشتری
شکایت به کارکنان
ارزش
کیفیت در برابر قیمت
ACSI
قیمت در برابر کیفیت
مقایسه با انتظارات
فاصله از ایدهآل
تمایل برای خرید مجدد
بصورت کلی
استنباط مشتری از کیفیت
وفاداری
انطباق
بصورت کلی
قابلیت اطمینان
تحمل در برابر افزایش قیمت
شکل ۲-۱۴)مدل شاخص رضایت مشتری آمریکا ACSI(Awwad,2012).
اولین عامل در مدل رضایت مشتری آمریکا کیفیتی درک شده است که آن را ارزیابی مشتری از کیفیت محصول در آخرین تجربه مشتری از مصرف میگویند.دومین ورودی میزان ارزش است که در مدل به عنوان سطح درک شده از کیفیت محصول نسبت به قیمتی که برای خرید آن محصول پرداخت شده مدنظر قرار گرفته است.
سومین عامل میزان انتظارات مشتری است و در مدل به دو بخش تقسیم میشود. اولین بخش انتظارات مشتری پیش از مصرف محصول یا دریافت خدمات است که از منابع غیرتجربی و از راههایی مانند اعلان و آگهی، تبلیغات یا توصیه زبانی سایر مشتریان ایجاد میشود.
مدل رضایتمندی مشتری در اروپا ECSI
این مدل در واقع یکی از گونههای جدید و اصلاح شده ACSI است که در سال ۲۰۰۰ ارائه شده است. انتظارات مشتری، کیفیت دریافتی، ارزش دریافتی و وفاداری مشتری دقیقاً مشابه مدل ACSI است. نکته قابل توجه این مدل افزودن عامل شهرت شرکت (تصور مشتری از شرکت) است.
برداشت
انتظارات
وفاداری
ECSI
ارزش درک شده
کیفیت درک شده از سخت افزار
کیفت درک شده از نرم افزار
شکل ۲-۱۵)مدل رضایتمندی مشتری در اروپا ECSI(Chitty,2007).
همانگونه که در شکل نمایان است برداشت مشتری از شرکت بر ارزش دریافتی، رضایتمندی و وفاداری مشتری تأثیرگذار است. این فاکتور اولین بار در مدل رضایتمندی نروژی در سال ۱۹۹۸ معرفی شد.
مدل شاخص رضایت مشتری کریستنسن و مارتنسن
مدل رضایت مشتری کریستنسن و مارتنسن در شکل۱ ارائه شده است. این مدل، رضایت مشتری را با نگرشی اقتصادی – مالی ارائه میکند.
مطابق مدل ارائه شده در شکل متغیرهای موثر بر رضایت و وفاداری مشتری «تصویر سازمان»، «دریافت کیفیت»، «انتظارات مشتری» و «درک ارزش» میباشند.
تصویر سازمان
شکایت مشتری
دریافت کیفیت