پس از تدوین طرح مقدماتی پرسشنامه تلاش گردید تا میزان روایی و پایایی پرسشنامه تعیین شود.
۳ – ۵ -۱ پایایی پرسشنامه
قابلیت اعتماد یا پایایی یکی از ویژگیهای فنی ابزار اندازهگیری است. مفهوم یاد شده به این امر سر و کار دارد که ابزار اندازهگیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی به دست میدهد. در این تحقیق به منظور تعیین پایایی آزمون از روش آلفای کرونباخ استفاده گردیده است. این روش برای محاسبه هماهنگی درونی ابزار اندازهگیری که خصیصههای مختلف را اندازهگیری میکند به کار میرود.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
برای محاسبه ضریب آلفای کرونباخ ابتدا باید واریانس نمرههای هر زیرمجموعه سوالهای پرسشنامه و ورایانس کل را محاسبه کرد. سپس با بهره گرفتن از فرمول زیر مقدار ضریب آلفا را محاسبه میکنیم.
که در آن : تعداد زیر مجموعههای سئوالهای پرسشنامه یا آزمون = J
واریانس زیر آزمون Jام Sj2 = واریانس کل پرسشنامه یا آزمون S2 =
بنابراین به منظور اندازهگیری قابلیت اعتماد، از روش آلفای کرونباخ و با بهره گرفتن از نرمافزار Spss انجام گردیده است. این اعداد نشان دهنده آن است که پرسشنامه های مورد استفاده، از قابلیت اعتماد و یا به عبارت دیگر از پایایی لازم برخوردار میباشند. نتایج به صورت زیر نشان داده میشود.
جدول ۳ – ۳ -آلفای کرونباخ
متغیر
تعداد سوال
آلفای کرونباخ
معنویت
۲۰
۸۵۶/۰
کیفیت خدمات
۲۰
۹۲۷/۰
کل
۴۰
۹۴۷/۰
۳ – ۵ -۲ تعیین روایی (اعتبار) پرسشنامه
اعتبار محتوای یک آزمون معمولاً توسط افرادی متخصص در موضوع مورد مطالعه تعیین میشود. اعتبار مورد تأیید قرار گرفته است در این مرحله با انجام مصاحبه های مختلف و کسب نظرات افراد یاد شده، اصلاحات لازم بعمل آمده و بدین ترتیب اطمینان حاصل گردید که پرسشنامه همان خصیصه مورد نظر محققین را می سنجد.
۳ – ۶ - جامعه و نمونه آماری
۳ – ۶ –۱ - جامعه آماری
یک جامعه آماری عبارت است از مجموعهای از افراد یا واحدها که دارای حداقل یک صفت مشترک باشند. صفت مشترک صفتی است که بین همه عناصر جامعه آماری مشترک و متمایز کننده جامعه آماری از سایر جوامع باشد. (آذر، مومنی، ۱۳۸۳، ج ۱: ۵). جامعه آماری در این تحقیق کارکنان، نمایندگان (جمعا۶۸۷) و بیمه گذاران(حدودا ۳۰۰۰۰) شرکت بیمه ایران در استان اصفهان می باشد.
۳ – ۶ –۲ - نمونه آماری و روش محاسبه حجم نمونه
در این تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای برای انتخاب نمونه استفاده شده است . با توجه به آمارهای موجود مبنی بر تعداد کل جامعه آماری ، با بهره گرفتن از فرمول زیر به تعیین حجم مطلوب نمونه میپردازیم، (آذر، مومنی،۱۳۸۴،۷۶).
فرمول:
که در آن :
P: برآورد نسبت صفت متغیر، (۵/۰ = P)Z: مقدار متغیر نرمال واحد، متناظر با سطح اطمینان ۹۵ درصد، ( ) : مقدار اشتباه مجاز، (۰۶/۰ = )
مقدار P برابر با ۵/۰ در نظر گرفته شده است. زیرا اگر ۵/۰ = P باشد، n حداکثر مقدار ممکن خود را پیدا میکند. این امر سبب میشود که نمونه به حد کافی بزرگ باشد ، (آذر، مومنی، ۱۳۸۴، ۷۶).
حجم نمونه کارکنان و نمایندگان
N : حجم جامعه محدود که ۶۸۷ نفر می باشد.
n= [687(1.96)20.50(0.50)]÷[ (۰٫۰۶)۲ ۶۸۶ + (۱٫۹۶)۲۰٫۵۰(۰٫۵۰) ] = ۱۹۲٫۳۶