“
۱-سابقه خشونت
۲-اعتیاد شدید به الکل یا مواد مخدر
۳-داشتن روابط بین فردی ناپایدار با اعضای خانواده
۴-مشکلات مهاجرتی
۵-داشتن سابقه خودداری از حضور در صورت درخواست دادگاه
۶-سابقه استخدامی و شغلی ناپایدار[۲۸]
بند هفتم : شرایط بر خورداری از حبس خانگی
طبق قانون فدرال [۲۹]برای اینکه فردی بتواند از حبس خانگی بهره مند شود دو شرط کلّی باید وجود داشته باشد : اول اینکه هیچ یک از قوانین فدرال، ایالتی یا محلّی را نقض نکند و اگر هم نیازی به گرفتن نمونه DNA وجود داشت همکاری های لازم را به عمل آورد و دوم اینکه شرایط مقررّ شده توسط دادگاه را که برای حصول اطمینان از حضور فرد در زمان خواست دادگاه تعیین میشوند را رعایت نماید. این شرایط میتوانند به صورت زیر باشد:
۱-محل اقامت فرد باید در نزدیکی مامور مراقبت باقی بماند.
۲-وی باید به شغل خود ادامه دهد و اگر شاغل نیست در جهت یافتن شغل تلاش نماید.
۳-یک برنامه آموزشی را شروع کند و یا ادامه دهد.
۴-در محلّی مشخص سکونت نماید.
۵- از ارتباط با قربانیان جرمش و یا شهودی که شهادتشان در حکم اثر خواهد داشت ، خودداری کند.
۶- مرتب به مأمور اجرای قانون ، مأمور خدمات قبل از حکم و یا سایر افراد دیگر گزارش دهد.
۷-مقررات منع عبور و مرور شبانه را رعایت کرده و آن را به اتمام رساند.
۸- از مالکیت و تصرف هر گونه اسلحه و یا وسیله مخرب دیگر خودداری نماید.
۹- از مصرف بی رویه الکل ، مواد مخدر یا هر ماده تحت کنترل دیگر پرهیز نماید.
۱۰-تحت درمان پزشکی ، روانپزشکی و روانکاوی همچون ترک اعتیاد قرار گیرد و یا اگر نیاز بود در مؤسسه تعیین شده برای اهداف خاص اقامت گزیند.
۱۱-قبول نمایدکه در صورت عدم حضور در صورت درخواست ، اموالش قابل مصادره باشد به حدی که بتوان تضمین کرد که فرد در آن صورت حضور به هم می رساند .
۱۲- یک ضامن معرفی نماید.
۱۳-سایر شرایط لازم که تضمین کننده امنیّت و حضور فرد است و دادگاه آن را لازم میداند رعایت نماید..
بند هشتم : الغای حکم حبس خانگی
فردی که موفق به استفاده از حبس خانگی شده است موظّف است تا تمامی شرایطی را که پیش تر گفته شد و دستوراتی را که ا دادگاه صلاح دیده است تا به آن ها اضافه کند، را رعایت نماید. هر گونه تخلف از این شرایط میتواند منجر به لغو حکم حبس خانگی و باز گشت به زندان شود. اگر شخص در طول مدّت مجازاتش رفتار شایسته ای را که مناسب وی است نداشته باشد و خلاف عرف و شئونات رفتار کند در صورت صلاحدید مأمور مراقبتی و با موافقت دادگاه دوباره به زندان باز میگردد.[۳۰]
گفتار سوم : ارزیابی مجازات حبس خانگی
برای اینکه بتوان به سود مندی یا عدم سود مندی نهادی پی برد باید آثار و نتایج مثبت و منفی آن را بررّسی نمود. حبس خانگی نیز از این قائده مستثنی نیست و واجد یکسری ویژگی ها است که باید مورد توجّه قرار گیرند.
بند اول : ویژگی های مثبت حبس خانگی
با تفکر در رابطه با بازداشت خانگی و توجه به تجربیات به دست آمده از اجرای آن در کشور های مختلف از جمله ایران و آمریکا، موارد مثبت زیر در رابطه با اعمال این مجازات جایگزین به نظر خواهد آمد:
۱-هزینه های دولت به شدّت کاهش میابد و دیگر نیاز به صرف هزینه های هنگفت نگهداری مجرم در زندان وجود ندارد.
۲-مانند سایر جایگزین ها عاملی برای کاهش عمده جمعیّت زندانها محسوب میگردد.
۳-مانع قطع ارتباطات و پیوند های فرد با خانواده ، اجتماع و محیط کار می شود و به باز اجتماعی شدن سریع وی کمک شایانی میکند.
۴-در صورتی که فرد از قبل بدهی داشته است میتواند با ادامه فعّالیّت های شغلی خود امکان پرداخت آن ها را داشته باشد.
۵- میتواند مخارج خود و خانواده اش را تأمین نماید و با فعّالیّت خود به چرخه اقتصادی کشور نیز یاری رساند.
۶-فرد در حبس خانگی مانند زمانی که در زندان به سر میبرد حیثیّتش لکه دار نمی شود و ننگ و برچسب زندانی بودن را با خود یدک نمی کشد که به عقیده بسیاری از حقوقیّون همین برچسب میتواند عاملی برای تکرار جرم محسوب گردد.
۷-این نسبت به زندان شرایط انسانی تری دارد. زیرا مجرم شغل خود را حفظ کرده و در کنار خانواده اش زندگی میکند.
بند دوم : ویژگی های منفی حبس خانگی
ازآنجایی جایی که ما در جرایم و مجازات ها با افراد زنده انسانی سر و کار داریم هرگز نمی توانیم روشی را به طور کامل بیابیم که فاقد هر گونه عیب و نقص باشد. بازداشت خانگی نیز دارا ایراداتی است که گاهی توجّه به آن ها مانع اجرای بیشتر این روش میگردد.
۱-امکان تهیّه مسکن مناسب برای تمامی افراد جهت سپری کردن دوران حبس وجود ندارد.
۲-ممکن است نظارت و مراقبت از فرد تا جایی پیش برود که مغایر قانون اساسی باشد و برای فرد و خانواده اش ایجاد مزاحمت بی مورد نماید.
۳-اگر معلوم گردد که در محلی مجرمی نگهداری می شود، قضاوت های نادرست و برخوردهای غلط و افراطی گرایانه عدّه ای سبب ایجاد مزاحمت برای همسایگان میگردد.
۴-یکسری از نتایج نشان دادهاند که حبس خانگی بیشتر در همان چند ماه اول اثر مثبت دارد و با گذشت زمان از جنبه تربیتی و اصلاحی آن کاسته می شود.[۳۱]
۵-این نوع مجازات اگر به تنهایی استفاده شود ممکن است به قدر کافی تنبیه و بازدارنده نباشد و بهتر است همراه با مجازات دیگری اعمال گردد.
۶-اگر فرد مناسبی برای این مجازات انتخاب نشود نه تنها اوضاع بهبود نمی یابد بلکه امنیّت همسایگان و سایر اعضای خانواده نیز تهدید می شود.
۷-در کشور آمریکا پرداخت تمامی هزینه های مربوط به نظارت الکترونیکی با خود شخص محکوم است[۳۲] و ممکن است موردی باشد که محکوم قادر به پرداخت این مبلغ نباشد و این خود موجب بی عدالتی است.
۸-در صورت استفاده از دستبند ها یا مچبندهای الکترونیکی فرد دیگر نمی تواند آزادانه در میان مردم حضور به هم رساند زیرا همه متوجّه وضعیّت وی میشوند و ممکن است فرد از این حالت احساس شرمساری و سرخوردگی کرده و خود این حالت باعث ایجاد حس انتقامجویی و یا از بین رفتن قبح مجرمیّت شده و او را به سمت ارتکاب مجدد جرم بکشاند.
مبحث دوم : پادگان های آموزشی و درمانی
“