راسمین و همکاران در سال (۲۰۱۴)؛ استدلال میکنند که رابطه بین جریان وجوه نقد آزاد و انتخاب روش های افزایش دهنده درآمد، سیستماتیک نبوده و بر ویژگی های خاص از محیط سازمانی بستگی دارد و به یک رابطه مثبت بین جریان وجوه نقد آزاد و روش های حسابداری که باعث افزایش درآمد می شدند دست یافتند.
بوباکر و همکاران[۹۵] در سال (۲۰۱۳)؛ با بهره گرفتن از یک نمونه از ۵۹۷ شرکت موجود در فرانسه در طی سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۷ به این نتیجه دست یافتند که شرکت هایی که دارای استقلال هیات مدیره هستند به نسبت شرکت هایی که استقلال کمتری دارند زیان انباشته بیشتری را منعکس میکنند.
باندیها[۹۶] (۲۰۱۲)؛ در تحقیق خود در هندوستان به این نتیجه رسید که یک رابطه مثبت و چشمگیری بین مدیریت سود و جریان وجوه نقد آزاد وجود دارد و تأیید کردند که جریان نقد آزاد شرکت ها مدیریت سود را بر می انگیزاند.
رینا و تاکیا[۹۷] (۲۰۰۹)؛ در پژوهشی با عنوان ” جریان های نقد آزاد مازاد، مدیریت سود و کمیته حسابرسی” به این پرداختند که چه قدر جریان نقد آزاد مازاد به مدیریت سود مربوط است. در این مطالعه فرض بر این است که مدیران شرکت هایی که از جریان های نقدی آزاد بالایی برخوردارند شدت عمل خوبی در اداره مدیریت سود دارند. نتایج پژوهش نشان میدهد که کمیته حسابرسی مستقل به شرکت های دارای جریان نقد آزاد، کمک میکند تا بر رویه های مدیریت سود نظارت داشته باشد.
زوری و همکاران[۹۸] (۲۰۰۹)؛ در تحقیقی به بررسی رابطه بین مالکیت نهادی سهام و مدیریت سود بر روی شرکت های آمریکایی پرداختند. نتایج تحقیق آنان با بهره گرفتن از آزمون شبکه عصبی نشان داد که وجود مالکان نهادی در ساختار سرمایه باعث کاهش میزان مدیریت سود می شود.
یانگ و همکاران[۹۹] (۲۰۰۹)؛ به بررسی تاثیر ساختار هیات مدیره و مالکیت نهادی بر روی مدیریت سود پرداختند. نتایج تحقیق با بهره گرفتن از مدل تعدیل شده جونز نشان داد که شرکت ها مدیریت سود رو به بالا انجام دادهاند و رابطه معنی داری بین مدیریت سود با هیات مدیره بیرونی و مالکیت نهادی ندارد.
یودیانتی[۱۰۰] (۲۰۰۸)؛ در تحقیقی با بهره گرفتن از ۱۵۰ شرکت نمونه به بررسی تاثیر مدیریت سود بر رابطه جریان های نقدی آزاد و ارزش سهامداران پرداخت. نتایج تحقیق نشان میدهد که با ۹۵% اطمینان، تغییرات جریان های نقدی آزاد با تغییرات ثروت سهامداران ارتباط معناداری دارد. همچنین و در این تحقیق نشان داد که بین جریان های نقدی آزاد مثبت و ارزش سهامداران رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد ولی بین جریان های نقدی منفی و ارزش سهامداران رابطه معناداری مستقیمی وجود ندارد. وی در آزمون فرضیه دوم به این نتیجه رسید که با ۹۹% اطمینان، مدیریت سود در سطح کل نمونه و در سطح جریان های نقدی مثبت باعث تضعیف رابطه جریان های نقدی با ثروت ایجاد شده برای سهامداران می شود.
ونگ[۱۰۱] (۲۰۰۶)؛ در تحقیقی به بررسی نقش هیات مدیره بیرونی و مالکیت نهادی در محدود کردن مدیریت سود بر روی نمونه ای متشکل از ۶۱۳ شرکت های مالزی طی دوره زمانی ۲۰۰۱-۲۰۰۳ پرداخت. نتایج تحقیق وی حاکی از این بود که بین مالکیت نهادی و مدیریت سود رابطه ای وجود ندارد.
چانگ و همکاران[۱۰۲] (۲۰۰۵)؛ در تحقیقی با عنوان مدیریت سود، جریان نقدی آزاد و نظارت برون سازمانی به بررسی مجدد مشکل نمایندگی ناشی از جریان وجوه نقدی آزاد مطرح شده توسط جنسن پرداختند. آن ها دریافتند زمانی که شرکت ها دارای جریان وجوه نقد آزاد بالا و فرصت های رشد پایین باشند، بین مالکان و مدیران در مورد چگونگی مصرف جریان وجوه نقدی آزاد تضاد وجود دارد، در نتیجه این گونه شرکت ها درگیر مشکلات نمایندگی ناشی از جریان وجوه نقدی آزاد هستند.
جدول (۲-۲) خلاصه نتایج داخل کشور
نام محقق
سال تحقیق
عنوان تحقیق
نتیجه تحقیق
فخاری و همکاران
۱۳۹۳
بررسی نقش نظارتی ساختار مالکیت و خط مشی بدهی بر کنترل مشکلات نمایندگی ناشی از جریان های نقدی آزاد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
یافته های ما نشان میدهد که سطح جریان نقد آزاد با خط مشی بدهی و تمرکز مالکیت رابطه منفی و معناداری داشته اما بر خلاف پیشبینی ها مالکیت نهادی و مالکیت مدیران با سطح جریان نقد آزاد رابطه مثبت و معناداری دارد. این یافته ها میتواند برای استاندارد گذاران حسابداری از جهت ارائه¬ی اطلاعات داوطلبانه و همچنین برای سیسات گذاران بورس در جهت الزام شرکت ها به افشا جریان های نقدی آزاد مفید باشد.
نمازی و شکرالله
۱۳۹۳
آزمون نظریه جریان نقد آزاد و نظارت بستانکاران با بهره گرفتن از سیستم معادلات همزمان حداقل مربعات سه مرحله ای (۳SLS): مطالعه موردی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش بر خلاف نظریه جریان نقد آزاد جنسن، حاکی از مثبت و معناداری بودن اثر متغیر اهرم مالی بر متغیر ریسک جریان نقدی آزاد و متقابلاً مثبت و معنادار بودن اثر متغیر ریسک جریان نقد آزاد بر متغیر اهرم مالی است؛ بدان معنا که پژوهش حاضر نشان میدهد، وقتی شرکت در وضعیت افزایش ریسک جریان نقدی آزاد قرار میگیرد، استفاده از بدهی برای کاهش هزینه های نمایندگی حاصل از جریان نقدی آزاد، به دلیل اثر متقابل آن بر ریسک جریان نقدی آزاد؛ افزون بر این که راه حل مناسبی نیست، باعث تشدید آن نیز می شود. همچنین، با استناد به نتایج آزمون های آماری، متغیر های تمرکز مالکیت نهادی و مالکیت دولتی دارای اثر منفی با اهمیت، و متغیر مالکیت نهادی دارای اثر مثبت با اهمیت بر ریسک جریان نقدی آزاد است.
نمازی و شکرالله
۱۳۹۲
بررسی تعامل بین جریان نقدی آزاد، سیاست بدهی و ساختار مالکیت با بهره گرفتن از سیستم معادلات هم زمان؛ مطالعه موردی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش حاکی از عدم تأیید نظریه جریان نقدی آزاد جنسن است؛ و نشان میدهد استفاده از بدهی برای کاهش هزینه های نمایندگی حاصل از جریان نقدی آزاد به دلیل اثر متقابل آن بر ریسک جریان نقدی آزاد راه حل مناسبی نیست. همچنین با استناد به نتایج آزمون های آماری، متغیر تمرکز مالکیت نهادی و مالکیت دولتی با اثر منفی مهم و متغیر سطح مالکیت نهادی با اثر مثبت مهم بر ریسک جریان نقدی آزاد است.
رحیمیان و همکاران