۳۹/۲bc
۵۶/۰ab
۲۸/۰abc
هاشمی
۷۱/۵ abc
۶۲/۲bc
۶۲/۰ab
۳۲/۰ab
کادوس
۲۵/۶ ab
۷۶/۲bc
۶۰/۰ab
۲۲/۰bc
هیبرید بهار
۸۴/۵ ab
۴۱/۲bc
۵۱/۰bc
۲۵/۰bc
نعمت
a: اعداد در هر ستون که حداقل دارای یک حرف مشترک می باشند فاقد اختلاف معنی دار در سطح احتمال ۵ درصد در آزمون دانکن می باشند.
b: روز پس از کاشت
۴-۱- ۵- سرعت فتوسنتز خالص
روند تغییرات NAR در جدول ۴-۱۰ نشان می دهد که همه تیمارها مشابه بوده، چنانچه در اوایل رشد میزان NAR حداکثر بود و سپس روند کاهشی را طی نمود. تا اینکه در مرحله گلدهی، اندکی افزایش یافت. این موضوع نشان دهنده بازدهی فتوسنتز در مرحله گلدهی می باشد، بعد از این مرحله، سرعت فتوسنتز خالص به علت در سایه قرار گرفتن برگها، بار دیگر سیر نزولی را طی نمود. نتیجه ما با نتایج حاتمی (۱۳۸۱) و پیردشتی (۱۳۷۸) مطابقت دارد. علت اختلاف میزان NAR در تیمارهای مختلف در مرحله پایانی رشد به میزان پوشش گیاهی (سطح برگ فعال) ارتباط دارد (حاتمی، ۱۳۸۱). NAR بین ژنوتیپ ها از۱۷/۰ گرم در متر مربع در روز در رقم کادوس تا ۴۹/۲۳ گرم در متر مربع در روز در لاین شماره ۴۱۶ متغیر بود.
۴-۱-۶- دوام سطح برگ
دوام سطح برگ، نشانگر فرصت فتوسنتزکنندگی گیاه در طول دوره رشد می باشد. جدول ۴-۱۲ نشان می دهد که ابتدا LAD به طور تصاعدی افزایش یافت ودر مرحله قبل از گلدهی به حداکثر رسید، زیرا در این مرحله شاخص سطح برگ نیز حداکثر بود، در نتیجه بوته ها به علت داشتن سطح برگ بیشتر، مدت زمان بیشتری فتوسنتز نمودند، به عبارت دیگر دریافت انرژی خورشیدی در طول زمان زیادتر بود و در نتیجه ماده خشک بیشتری تولید شد، سپس بعد از این مرحله کاهش یافت.
LAD در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه در روزهای مختلف پس از کاشت از ۹۴/۵ متر مربع در روز در لاین شماره ۱۳۶ تا ۶۴/۵۳۱ متر مربع در روز در لاین شماره ۲۰۳ متغیر بود. بر طبق جدول مقایسه میانگین (جدول۴- ۱۲) بالاترین LAD که در ۷۵ روز پس از کاشت بدست آمد، به ترتیب به لاین های ۲۰۳ ، ۲۰۹ و ۴۱۶ و کمترین به هاشمی تعلق گرفت. تیمارهای نامبرده با بیشترین و کمترین دوام سطح برگ بالاترین و پایین ترین شاخص سطح برگ را نیز دارا بودند، بنابراین ارقامی با LAD بالا، مدت زمان بیشتری فتوسنتز کرده و به عبارتی ماده خشک بالاتری تولید کردند و همین عامل موجب افزایش عملکرد دانه می گردد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
جدول ۴-۹- میانگین مربعات سرعت فتوسنتز خالص در روزهای پس از کاشت در ژنوتیپ های مورد مطالعه
) NAR گرم در متر مربع در روز)
۷۵
۶۰
۴۵
۳۰ a
درجه آزادی (df)
منابع تغییرات
۹۶/۳۶**
۲۲/۲۴۹**
۳۷/۱۰۰**
۹۰/۱۵۷**
۳
تکرار ®