عدل (۱۳۳۹) با به وجود آوردن تغییرات در آستانههای حرارتی موجود در روش طبقه بندی کوپن[۶۳] شرایط آبوهوایی شهرهای ایران را بررسی و برای نخستین بار نقشهی بیوکلیمای انسانی ایران را تهیه کرده است. ریاضی (۱۳۵۶) ایران را بر اساس شاخص اولگی به مناطق همگن تقسیم کرده است. توسلی (۱۳۵۸) ساخت شهر در آبوهوای گرم و خشک را بررسی کرده است. کسمایی (۱۳۶۳) با توجه به ویژگیهای بیوکلیمای ساختمانی، ایران را برحسب نوع آبوهوا و معماری طبقه بندی کرده است. رازجویان (۱۳۶۷) راهکارهای مناسبی را برای استفادهی بهینه از توانهای آبوهوایی ارائه کرده است. کاویانی (۱۳۷۲) بر اساس شاخص ترجونگ نقشهی بیوکلیمای انسانی ایران را تهیه کرده است. کسمایی (۱۳۷۳) ایران را بر اساس روش ماهانی به نواحی همگن تقسیم کرده است (لشکری و پورخادمنمین، ۱۳۸۴: ۲۱). علیجانی (۱۳۷۳) در پژوهشی نقش آبوهوا در طراحی مسکن در شهر تبریز را بررسی کرده است (علیجانی، ۱۳۷۳: ۴۵ تا ۶۱). جهانبخش (۱۳۷۵) بیوکلیمای انسانی و نیازهای حرارتی ساختمان در شهر تبریز را بررسی کرده است و بر اساس روش بیکر و روش دمای مؤثر[۶۴] راهکارهایی را برای کنترل دمای درون ساختمان در فصول مختلف ارائه کرده است (جهانبخش، ۱۳۷۵: ۶۷ تا ۷۹). داوری (۱۳۸۰) و نصرآبادی (۱۳۸۱) براساس شاخص های ماهانی، بیکر، ترجونگ و اولگی به ترتیب نقشهی بیوکلیماتیک استانهای آذربایجان غربی و کردستان را تهیه کرده اند (لشکری و پورخادمنمین، ۱۳۸۴: ۲۲). خلیلی (۱۳۸۳) ایران را با توجه به نیازهای گرمایشی و سرمایشی پهنه بندی[۶۵] کرده است (خلیلی، ۱۳۸۳: ۵ تا ۱۴). لشکری و پورخادمنمین (۱۳۸۴) با توجه به شرایط آبوهوایی، جهتگیری فضاهای آزاد در شهر اردبیل را بررسی کرده اند (لشکری و پورخادمنمین، ۱۳۸۴: ۱۹ تا ۳۶).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
فصل دوم
ماهیت تابش خورشید
۲- تابش خورشید
هر جسمی که دمای آن بیشتر از صفر مطلق باشد (۲۷۳- درجه سانتی گراد) از خود انرژی گسیل[۶۶] می کند (کاویانی و علیجانی، ۱۳۸۳: ۶۱). به مجموع انرژی گسیلشده از یک جسم، تابندگی[۶۷] میگویند (قائمی، ۱۳۸۳: ۶۹). جسمی که تمام انرژی تابیده به خود را جذب و دوباره گسیل می کند، جسم سیاه[۶۸] نامیده می شود. خورشید، جسم سیاهی است که پیوسته پرتوافکنی[۶۹] می کند.
براساس قانون استفان بولتزمان[۷۰]، مقدار کل انرژی تابشی جسم سیاه از معادله زیر به دست می آید:
E : انرژی برحسب وات در سانتیمتر مربع.
: ضریب ثابت بولتزمان ( وات در سانتیمتر مربع در کلوین).
T : دمای جسم برحسب کلوین[۷۱] (کاویانی و علیجانی، ۱۳۸۳: ۵۷).
سطح ظاهری خورشید یا شیدسپهر[۷۲]، سطحی به ضخامت ۳۵۰ کیلومتر است که ۰۰۰۵/۰ شعاع خورشید را تشکیل میدهد. این سطح از صفحات مدور نورانی پوشیده شده است. در واقع، تمام تابش خورشید از این لایهی نازک منتشر می شود (قائمی، ۱۳۸۳: ۳۸ و ۳۹). دمای شیدسپهر، حدود ۶۰۰۰ کلوین است. بنابراین، مقدار انرژی تابشی خورشید برابر است با:
بر اساس نظریه فیزیک کوانتوم[۷۳]، تابش خورشید توسط فوتونها[۷۴] منتقل می شود. فوتونها، بستههای گسستهی انرژی هستند که با سرعت نور - ۳۰۰۰۰۰۰ کلیومتر در ثانیه - سیر می کنند (کمالی و مرادی، ۱۳۸۴: ۱). تابش خورشید به دو صورت موجی[۷۵] و ذرهای[۷۶] منتشر می شود. ماکسول[۷۷] در اوایل قرن نوزدهم، نظریه انتشار موجی تابش را مطرح کرد. بر اساس این نظریه، تابش خورشید به صورت امواج پیوسته و پیدرپی منتشر می شود. این امواج طول موجهای[۷۸] متفاوتی از خیلی بزرگ تا خیلی کوچک دارند؛ که طیف الکترومغناطیسی تابش[۷۹] خورشید را به وجود میآورند (کاویانی و علیجانی، ۱۳۸۳: ۵۸). در جدول ۲ محدوده طیف الکترومغناطیسی تابش خورشید نشان داده شده است.
طول موج برحسب متر اندازه گیری می شود. برخی از طول موجها بسیار کوتاه هستند؛ بنابراین، متر به واحدهای کوچکتری نظیر سانتیمتر، میلیمتر، میکرومتر[۸۰]، نانومتر[۸۱] و آنگستروم[۸۲] تبدیل می شود. در جدول ۱ - ۲ هر یک از واحدهای مذکور به متر تبدیل شده است.
تعداد امواجی را که در یک ثانیه از یک نقطه عبور می کنند، فرکانس[۸۳] (بسامد یا تواتر) موج مینامند. بین فرکانس و طول موج رابطه زیر برقرار است:
: طول موج برحسب متر.
C : سرعت نور برحسب متر در ثانیه.
f : فرکانس موج برحسب هرتز[۸۴].
ماکس پلانک[۸۵]، در اوایل قرن بیستم، نظریه ذرهای تابش را مطرح کرد. بر اساس این نظریه، تابش خورشید به صورت بارشی از ذرات ریز به نام کوانتوم منتشر می شود. ذرات کوانتوم توزیع یکنواختی بر روی یک سطح ندارند و کم و زیاد میشوند، به طوری که در صورت تداوم تابش، به بارش مذکور شکل موجی می دهند. به عبارت دیگر، میتوان گفت ذرات کوانتوم در بستر این امواج حرکت می کنند. مقدار انرژی حملشده توسط هر ذره از معادله وبر[۸۶] به دست می آید:
E : مقدار انرژی.
h : ژول بر ثانیه (ضریب پلانک).
F : فرکانس موج.
از ترکیب معادلات بالا، رابطه زیر به دست می آید:
رابطه بالا نشان میدهد که مقدار انرژی حملشده توسط امواج کوتاهتر نظیر پرتوهای ایکس[۸۷] و گاما[۸۸]، خیلی بیشتر از انرژی موجود در امواج بلندتر نظیر پرتوهای فروسرخ[۸۹] است (کاویانی و علیجانی، ۱۳۸۳: ۵۸ و ۵۹). در جدول ۲ - ۲ مقدار انرژی حملشده توسط امواج تابش خورشید نشان داده شده است.
تشعشع[۹۰] انرژی در سراسر محدوده طیف الکترومغناطیسی تابش صورت میگیرد، ولی بیشینهی آن در محدوده خاصی از حدود ۲/۰ تا ۴ میکرومتر گسیل می شود. بیشینهی طول موج تابش خورشید از قانون جا به جایی وین[۹۱] به دست می آید:
: طول موج بیشینهی تشعشع.
A : عدد ثابت ۲۸۹۸.
T : دمای سطح خارجی جسم برحسب کلوین.
بنابراین، بیشینهی طول موج تابش خورشید، ۴۸/۰ میکرومتر است (کاویانی و علیجانی، ۱۳۸۳: ۶۰).
جدول ۲: محدوده طیف الکترومغناطیسی تابش خورشید
طول موج | موج | |
۱۵۰۰ متر | امواج بلند رادیویی[۹۲] | |
۳۰۰ متر | امواج متوسط رادیویی[۹۳] |