تعداد
کمترین
بیشترین
میانگین
انحراف معیار
اعتماد به همکاران
۲۶۵
۲٫۳۳
۵
۳٫۴۹۸۷
۰٫۵۳۰۴۳
(نمودار۴-۳) هیستوگرام متغیر اعتماد به همکاران
۴-۳-۲- توصیف متغیر تبادل رهبر- عضو
مطابق جدول ۴-۴ میانگین امتیاز متغیر تبادل رهبر- عضو از نظر پاسخ دهندگان ۲۴۸۰/۳ و انحراف معیار ۸۷۸۷۶/۰ میباشد. میانگین به دست آمده بیشتر از میانگین مورد انتظار است و همچنین کمترین امتیاز مربوط به متغیر تبادل رهبر- عضو از نظر پاسخ دهندگان معادل ۰۰/۱ و بیشترین امتیاز معادل ۸۶/۴ میباشد.
( جدول ۴-۴) : توصیف متغیر تبادل رهبر- عضو
تعداد
کمترین
بیشترین
میانگین
انحراف معیار
تبادل رهبر- عضو
۲۶۵
۱
۴٫۸۶
۳٫۲۴۸۰
۰٫۸۷۸۷۶
(نمودار۴-۴) : هیستوگرام متغیر تبادل رهبر- عضو
۴-۳-۳- توصیف متغیر رضایت شغلی
مطابق جدول ۴-۵ میانگین امتیاز متغیر رضایت شغلی از نظر پاسخ دهندگان ۰۱۲۹/۳ و انحراف معیار ۶۵۳۲۲/۰ میباشد. میانگین به دست آمده بیشتر از میانگین مورد انتظار است و همچنین کمترین امتیاز مربوط به متغیر رضایت شغلی از نظر پاسخ دهندگان معادل ۰۰/۱ و بیشترین امتیاز معادل ۴٫۵۷ میباشد.
( جدول ۴-۵) : توصیف متغیر رضایت شغلی
تعداد
کمترین
بیشترین
میانگین
انحراف معیار
رضایت شغلی
۲۶۵
۰۰/۱
۴٫۵۷
۳٫۰۱۲۹
۰٫۶۵۳۲۲
(نمودار۴-۵) هیستوگرام متغیر رضایت شغلی
۴-۳- بررسی نرمال بودن توزیع متغیرهای وابسته
جهت استفاده از تکنیک های آمار پارامتریک بایستی توزیع مقادیر متغیر ها نرمال باشند که این کار نیز با آزمون کولموگروف- اسمیرنف آزمون می شود.
متغیرها دارای توزیع نرمال میباشند متغیرها دارای توزیع نرمال نمی باشند
(جدول شماره ۴-۶ ) : آزمون کولموگوروف- اسمیرنوف
اعتماد به همکار
رابطه رهبر- عضو
رضایت شغلی
تعداد
۲۶۵
۲۶۵
۲۶۵
پارامترهای نرمال
میانگین
۳٫۴۹۸۷
۳٫۲۴۸۰
۳٫۰۱۲۹
انحراف معیار
۰٫۵۳۰۴۳
۰٫۸۷۸۷۶
۰٫۶۵۳۲۲
آماره کولموگوروف- اسمیرنوف
۱٫۱۹۳
۱٫۳۲۳
۰٫۸۸۴
سطح معناداری
۰٫۱۴۲
۰٫۰۵۲
۰٫۴۱۵
با توجه به اینکه مقدار p-valueبرای هر سه متغیر وابسته بیشتر از ۰٫۰۵ است می توان فرض صفر را تأیید کرد و بنابرین متغیر اعتماد به همکار، رابطه رهبر- عضو و رضایت شغلی درنمونه دارای توزیع نرمال میباشند. بنابرین میتوانیم در کلیه مراحل تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای پارامتریک استفاده کنیم.
۴-۴- بررسی فرضیات تحقیق با بهره گرفتن از همبستگی پیرسون
با توجه به نرمال بودن توزیع متغیرها به منظور آزمون فرضیات تحقیق از روش های آمار پارامتریک استفاده میکنیم. لذا در این قسمت کلیه روابط با بهره گرفتن از ضریب همبستگی پیرسون مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به سطح معناداری به دست آمده، فرض H0 رد یا پذیرفته خواهد شد.
چنانچه سطح معنی داری به دست آمده زیر ۰٫۰۵ باشد فرض H0 رد می شود و ادعای ما پذیرفته خواهد شد و چنانچه سطح معناداری بالای ۰٫۰۵ باشد دلیلی برای رد فرض H0 وجود نداشته و ادعای ما رد خواهد شد.
( جدول ۴-۷) : نتایج آزمون همبستگی پیرسون
اعتماد به همکار
رابطه رهبر- عضو
رضایت شغلی
اعتماد به همکار
ضریب همبستگی پیرسون
۱
۰٫۱۳۹*
۰٫۱۹۶**
سطح معناداری
۰٫۰۲۳
۰٫۰۰۱
تعداد
۲۶۵
۲۶۵
۲۶۵
رابطه رهبر- عضو
ضریب همبستگی پیرسون
۰٫۱۳۹*
۱
۰٫۵۶۷**
سطح معناداری
۰٫۰۲۳
۰٫۰۰۰
تعداد
۲۶۵
۲۶۵
۲۶۵
رضایت شغلی
ضریب همبستگی پیرسون
۰٫۱۹۶**
۰٫۵۶۷**
۱
سطح معناداری
۰٫۰۰۱
۰٫۰۰۰
تعداد
۲۶۵
۲۶۵
۲۶۵
* رابطه در سطح ۰٫۰۵ معنادار است.
** رابطه در سطح ۰٫۰۱ معنادار است.
فرضیه اول: اعتماد به همکار رابطه مثبت و معناداری با رضایت شغلی کارکنان دارد.
با توجه به نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها که در جدول شماره ۴-۷ آمده است، سطح معنی داری رابطه بین اعتماد به همکار و رضایت شغلی ۰٫۰۰۱ میباشد که این میزان کمتر از ۰٫۰۵ است. بنابرین فرضیه ما در سطح اطمینان ۹۹ درصد مورد تأیید قرار میگیرد. به عبارتی اعتماد به همکار رابطه مثبت و معناداری با رضایت شغلی کارکنان دارد و هر اندازه اعتماد فرد به همکارانش افزایش پیدا کند، رضایت او از شغلش نیز افزایش خواهد یافت. همچنین میزان این رابطه ۰٫۱۹۶ میباشد که شدت رابطه ضعیفی را نشان میدهد.
فرضیه دوم: تبادل رهبر- عضو، رابطه معناداری با رضایت شغلی کارکنان دارد.
با توجه به نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها که در جدول شماره ۴-۷ آمده است، سطح معنی داری رابطه بین تبادل رهبر- عضو و رضایت شغلی ۰٫۰۰۰ میباشد که این میزان کمتر از ۰٫۰۵ است. بنابرین فرضیه ما در سطح اطمینان ۹۹ درصد مورد تأیید قرار میگیرد. به عبارتی تبادل رهبر- عضو رابطه مثبت و معناداری با رضایت شغلی کارکنان دارد و هر اندازه رابطه بین مدیران و سرپرستان با کارکنان بهبود یابد، رضایت کارکنان از شغل خود نیز افزایش خواهد یافت. همچنین میزان این رابطه ۰٫۵۶۷ میباشد که شدت رابطه نسبتا خوبی را نشان میدهد.
فرضیه سوم: اعتماد به همکاران رابطه معناداری با تبادل رهبر- عضو دارد.
با توجه به نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها که در جدول شماره ۴-۷ آمده است، سطح معنی داری رابطه بین اعتماد به همکار و تبادل رهبر- عضو ۰٫۰۲۳ میباشد که این میزان کمتر از ۰٫۰۵ است. بنابرین فرضیه ما در سطح اطمینان ۹۵ درصد مورد تأیید قرار میگیرد. به عبارتی اعتماد به همکار رابطه مثبت و معناداری با تبادل رهبر- عضو دارد و هر اندازه فضای اعتماد در میان کارکنان حاکم بشود، رابطه بین مدیران و سرپرستان با کارکنان نیز بهبود خواهد یافت. همچنین میزان این رابطه ۰٫۱۳۹ میباشد که شدت رابطه ضعیفی را نشان میدهد.
۴-۵- آزمون فرضیه چهارم
به منظور بررسی تاثیرگذاری متغیرهای اعتماد به همکاران و تبادل رهبر- پیرو بر رضایت شغلی کارکنان از رگرسیون استفاده می نماییم.
۴-۵-۱- مفروضات مدل رگرسیونی
میدانیم که انجام هر رگرسیونی مستلزم مفروضاتی است که تا این مفروضات برقرار نباشند، اعتبار رگرسیون خدشه دار خواهد بود. یکی از این مفروضات، مستقل بودن خطاها از یکدیگر است. به منظور بررسی استقلال خطاها از یکدیگر از آزمونی به نام دوربین واتسن استفاده می شود. چنانچه این آماره در بازه ۱٫۵ تا ۲٫۵ قرار داشته باشد، بین خطاها همبستگی وجود ندارد و فرض استقلال پذیرفته می شود.