۱)پرسشنامه ابعاد ساختار سازمانی ۲) پرسشنامه کارآفرینی سازمانی که توسط محقق تهیه و تنظیم گردید. پرسشنامه ها قبل از اجرای نهایی روی یک نمونه ۳۰ نفری اعتبار سنجی شد و ضریب پایایی …. برای پرسشنامه ابعاد ساختار سازمانی و ….. برای پرسشنامه کارآفرینی بدست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی صورت گرفت. در سطح توصیفی با بهره گرفتن از شاخص های آماری مانند فراوانی، میانگین و انحراف معیار به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد و در سطح استنباطی با توجه به نرمال بودن توزیع نمرات از ضریب همبستگی، آزمون t، تحلیل واریانس، رگرسیون و مدل معادلات ساختاری استفاده شد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۵-۲) یافته های تحقیق
ساختارهای سازمانی دیوان سالاری در دنیای به سرعت در حال تغییر و رقابت و محیط های متلاطم جوابگو نیستند. از سوی دیگر کارکنان متخصص از جمله عواملی هستند که با دیوان سالاری مقابله می کنند، چرا که راهبردهای مبتنی بر کنترل دیوان سالاری، یعنی کاربرد مقررات و قوانین، رویه ها و دستور العمل ها، سیاست ها و سلسله مراتب اختیار و استانداردکردن امور برای یکنواخت و هماهنگ کردن رفتارها موجب عدم ابراز عقاید و اندیشه های کارکنان شده و بی عدالتی را در توزیع قدرت ایجاد می کند (نفری و امیدفر، ۱۳۸۹). این امر خود مانع از بروز ابتکار و خلاقیت کارکنان می شودکه اساسی ترین ویژگی کارآفرینی در یک سازمان است. در واقع کارآفرینی یک پدیده پیچیده و چند بعدی است که تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد و برای نهادینه کردن آن در سازمانهای دولتی باید از رویکردی واقع گرایانه و بلند مدت کمک گرفت چرا که رویکردی جزئی و مقطعی موثر نخواهد بود و برای دستیابی به این هدف لازم است تا سازمان ها با تجهیز کردن خود به دانش و مهارت کارآفرینی، بهره گیری از ظرفیت های بالقوه سرمایه های انسانی، تأمین منابع لازم و هم چنین با انتخاب راهکارهای مناسب و اجرای آن در سازمان، بسترهای لازم را برای راه یافتن به بازارهای جهانی را فراهم نمایند. با عنایت به مطالب فوق، بررسی و ارزیابی تآثیر ساختار سازمانی بر کارآفرینی سازمانی موضوع بسیاری از پژوهش ها، از جمله این پژوهش بوده است.
فرضیه ۱: وضعیت ساختار سازمانی شعب بانک های ملی استان اصفهان مطلوب است.
نتایج نشان داد میانگین هر یک از مؤلفه های ساختار سازمانی بالاتر از حد متوسط فرضی (۳) است. هم چنین میانگین هر یک از مؤلفه های ساختار سازمانی در سطح خطای ۰۵/۰ معنادار است و فرض ادعای پژوهشگر تایید شد. در بعد پیچیدگی می توان گفت این امر به ماهیت فعالیت های سازمان باز می گردد که به مهارت ها و فعالیت های تخصصی گوناگون به منظور تحقق اهداف نیازمند است. وقتی که سازمان به دانش و مهارت های زیادی احتیاج داشته باشد، پیچیدگی افزایش می یابد. بعد رسمیت، حدی است که یک سازمان برای جهت دهی به رفتار کارکنانش به قوانین و مقررات و رویه ها متکی است. این یافته گویای این امر است که در شعب بانک ملی در کنار اجرای قوانین و مقررات تا حدی به آزادی عمل و استقلال کارکنان نیز اهمیت می دهند. این یافته در بعد تمرکز نشان می دهد که مدیران در کنار تمرکز در بعضی از تصمیمات به تفویض اختیار در بعضی دیگر از تصمیمات پایبند هستند. به عبارتی در بانک ملی علاوه بر تجمع بعضی از اختیارات در سطوح عالی سازمان، واگذاری بعضی اختیارات به سطوح پایین تر و شکل گیری فرهنگ مشارکت نیزمورد نظر است. نتیجه تحقیق حاضر با تحقیق جعفری نیا (۱۳۹۱) که نشان داد ساختار سازمانی دانشگاه شهید چمران اهواز از پیچیدگی و رسمیت بالایی برخوردار است همخوانی دارد و با تحقیق آقاجانی (۱۳۸۳) که نشان داد که ساختار سازمانی موجود دانشگاه از دیدگاه کارکنان به ساختار میانه (حالتی بینابین ساختار مکانیکی و ارگانیکی) گرایش دارد همسویی و مطابقت ندارد.
فرضیه ۲: وضعیت کارآفرینی سازمانی شعب بانک ملی استان اصفهان مطلوب است.
نتایج نشان داد میانگین مؤلفه های کارآفرینی سازمانی در شعب بانک ملی بالاتر از حد متوسط است. بالاترین میانگین در مؤلفه های کارآفرینی، مربوط به مؤلفه انگیزه پیشرفت به میزان ۷۷/۳ بود. آزمون t نشان داد میانگین هر یک از مؤلفه های کارآفرینی در سطح خطای ۰۵/۰ معنادار است و فرض ادعای پژوهشگر مورد تایید است. نتایج پژوهش تقی زاده و همکاران (۱۳۸۶) بیانگر آن است که میانگین کارآفرینی سازمانی در شاخصهای نوآوری سازمانی، مسئولیت پذیری سازمانی، اعتماد به نفس سازمانی، توفیق طلبی سازمانی به صورت کیفی پایین تر از متوسط و ریسک پذیری سازمانی و خلاقیت سازمانی در حد متوسط بوده است. میانگین نمرات به دست آمده در پژوهش جهانگیری و کلانتری ثقفی (۱۳۸۷) نشان می دهد که در همه ابعاد، نمره ویژگی های مدیران بیش از متوسط بوده است.
فرضیه ۳: ساختار سازمانی بر کارآفرینی سازمانی تأثیر معنی دار دارد.
یافته های این پژوهش نشان داد ساختار سازمانی بر کارآفرینی سازمانی ۰۵۹/۰ تأثیر مثبت و غیر معنادار دارد. در تبیین این نتیجه می توان گفت در عین حال که تاثیر ساختار سازمانی بر کارآفرینی سازمانی مثبت می باشد اما فرض صفر پژوهش تأیید می شود و فرض ادعای پژوهشگر رد می شود.
این نتیجه با نتایج پژوهش عبدالملکی و همکاران (۱۳۸۷)، خنیفر و وکیلی (۱۳۸۷)، کردنائیج و همکاران (۱۳۸۸)، یدالهی و همکاران (۱۳۸۸)، علیمردانی و همکاران (۱۳۸۸)، آزما و آقایی (۱۳۸۸)، نفری و امیدفرد (۱۳۸۹)، عربیون و همکاران (۱۳۹۰)، صفری و همکاران (۱۳۹۰)، سیفری و تند نویس (۱۳۹۲)، ولف (۱۹۹۵)، کاریوآنا و همکاران (۱۹۹۸) و لیندرز و همکاران (۲۰۰۵) مطابقت ندارد.
فرضیه ۴: هر یک از مؤلفه های ساختار سازمانی (پیچیدگی، رسمیت، تمرکز) برکارآفرینی سازمانی تأثیر معنادار دارد.
نتایج نشان داد پیچیدگی بر کارآفرینی ۱۵/۰ تاثیر منفی و معکوس، رسمیت بر کارآفرینی ۱۸/۰ تاثیر مثبت و معنادار و تمرکز بر کارآفرینی ۰۹۲/۰ تاثیرمثبت و غیر معنادار دارد. همچنین ضرایب رگرسیون نشان داد از میان مؤلفه های ساختار سازمانی، فقط مؤلفه پیچیدگی و رسمیت قابلیت پیش بینی کارآفرینی سازمانی را دارند و می توانند در مدل رگرسیونی قرار گیرند. بدین ترتیب، سازمان هایی که در نظر دارند در هر کدام از ابعاد کارآفرینی سازمانی افزایشی ایجاد کنند باید از میزان رسمیت و تمرکز خود کاسته و به سوی ساختار سازمانی از نوع ارگانیک حرکت کنند و میزان پیچیدگی افقی را افزایش دهند.
در این راستا نتایج پژوهش رضازاده (۱۳۸۲) نشان می دهد بین پیچیدگی و رسمیت ساختار سازمانی و کارآفرینی سازمانی رابطه معنی دار و معکوس وجود دارد. در پژوهش علیمردانی و همکاران (۱۳۸۸) بین مؤلفه های ساختار سازمانی (رسمیت، پیچیدگی و تمرکز) با کارآفرینی سازمانی رابطه معکوس وجود دارد. در پژوهش آزما و آقایی (۱۳۸۸) این رابطه معکوس و